Subissati S.r.l. :: News it Next realization detached villa - Narni (TR) (Subissati S.r.l.) Mon, 29 Jun 2015 00:00:00 +0100 We will start soon a new wooden building in the town of Narni in Terni .

Construction will be carried out at the level turnkey , and consists of a basement concrete floor with laminated wooden beams and the two ground floors made ​​of wood construction technology " PLATFORM FRAME SYSTEM SUBISSATI " . The ground floor is characterized by large areas covered with arcades .


In order to achieve maximum energy efficiency, the building will be equipped with heating to complete floor of solar panels for the production of hot water and of a photovoltaic system .


The villa is built in collaboration with our local dealer HDS .

For information on the building you can contact our local dealer for Umbria :

HDS HomeDesignStudio Ltd.

Via Gustavo Benucci

06135 Perugia



Client: Private


Architectural Project :

Architecture Studio Arch . Robust Valentina and Surveyor . Leonetti Simona - Narni ( TR )



Wood cover for the primary school " Madonna del Carmine " - Imola ( BO ) (Subissati S.r.l.) Tue, 16 Jun 2015 00:00:00 +0100 We will begin to short the installation of a curved roof made ​​of laminated wood . The cover is part of the global project of restoration and conservation with improved seismic building.



The floor consists of main un'orditura curve laminated wood panels anchored when I come bearing laminated wood lying , then it will be installed a package of thermal insulation of great thickness , while roofing final will consist of a metal joint in aluminum.




The total area coverage is about 330,00 square meters .

The project will be carried out at the nursery school Our Lady of Carmel in Via Marconi n . 31 in Imola ( BO ) .




P.M.V.C. Construction works srl - Via Morandi n . 1 - Imola ( BO )


Architectural, structural and D. L. structural :

Dott . Ing . Marco Campoli - Piazza A. Oriani n . 35-48010 Casola Valsenio ( RA )


Inaugurated the school of rainbow colors - Folignano ( AP ) (Subissati S.r.l.) Mon, 08 Jun 2015 00:00:00 +0100 In the presence of the Bishop of Ascoli Piceno Mons . Giovanni D'Ercole , the newly elected governor of the Region Marche Luca Ceriscioli , Mayor Angelo Flaiani , Mr Luciano Agostini , of Regional Councillors Anna and Fabio Casini Urbinati and all other authorities , technical and numerous public speaking was inaugurated Saturday, June 6 the " school of colors" .


A primary school designed and built, 1000 square meters of covered area and 700 sqm of porch, following the philosophy of balance between container and content. The comfort and well-being of pupils, teachers and school staff, respect for the natural, safety and reduced consumption are the cornerstones of the primary school of Old Streets.

The realization was for us a "fatigue rewarded" by the beauty of the work we support by participating in planning with the experience gained in the field of wooden structures and specifically in the education sector, along with a number of highly qualified technicians who wish thank publicly for the punctuality of their work: by the designer of the final Arch. Francesca R. Mancini, the RUP Surveyor. Enrico Massi, the Director of Works Arch. Stefano The Park and the Arch. Andrea Fratoni, designer executive. Fatigue also rewarded for the great satisfaction of the contracting authority, the School Leadership and of all present.


This type of construction and technical characteristics and quality will not be a point of arrival but it and score a goal achieved , is and will be a starting point for the new structures Subissati .


See the news of the March 24, 2014 to present the project

See news of September 9, 2014 laying of the foundation stone

See news of May 19, 2015 completion of works


Preliminary and final design:

Arch. Andrea Fratoni


Designer of the elaborate final places in the notice:

Arch. Francesca R. Mancini-resp. Wk. LLPP Folignano (AP)


Head of the procedure:

Surveyor. Henry Maximilian Folignano (AP)


Construction manager:

Arch. Stefano The Park



Arch. Francesca R. Mancini, Arch. Caterina Margione and Arch. Antonella Teases.



Works completed on the first school in Folignano (AP) (Subissati S.r.l.) Tue, 19 May 2015 00:00:00 +0100 Works have been completed on the new first school in Folignano (AP) and the official opening will take place soon.

The construction is for a building measuring approximately 1000 m2, entirely built from lamellar wood.

The first school numbers 5 rooms each measuring approximately 80 m2 and a teaching room of approximately 70 m2. The classrooms are basically laid out along a corridor, opposite the toilets, library, staff room and a few service rooms. These spaces alternate with outdoor green areas and portico zones.



The new school has been designed and built to "blend with the curves and colours of the Marche hills" and its aim is to stimulate the students' intellect, making the structure itself a "structural landscape" in which the colours of the rainbow blend with the colours, materials, essences and seasons of nature. Attending school is compulsory, a duty, but we hope that the architectonic solution offered can help make it a useful, pleasant and interesting experience for the young students.



The idea is the result of timely cultural, formal and technological research; the aesthetic improvement is integrated into the surrounding landscape, sustainably encompassing the technical detail through a useful "contamination" of the bioclimatic architecture. Lights, lines, natural essences and colours are the key points of this "structural, cultural laboratory".

The portico, modulated into a harmonic form, seeks to determine an indelible trace of the intervention and its future development. Its design is the link for the evolution of the entire school area, which, in the near future, will be developing a multi-purpose gymnasium and another school building to be used as a nursery.    

The presence of the brise-soleil helps shield the building from the sun's rays and the hot and cold winds, making it a clear characteristic of the school in the territory. 



The projection of the unit is moderated by a series of sun shading elements that drop diagonally down from the intrados of the variable-height roof. Thanks to these construction details, the main perspective is marked out along its length and syntactically resolved; the functional study is on a par, which, in addition to protecting the glass façades of the building from the direct radiation, thereby avoiding excessive heat, also helps limit and mitigate the visual impact of the technological systems housed on the roof.

The expression of lightness is flanked by the accuracy of the choice of colours with clear reference to those of the rainbow, of high pedagogic and educational value and reflecting on the glass surfaces to create a stimulating spectacular natural scene.

Transparency is one of the key project themes: towards the outside, on the two sides of the classrooms, it brings the school into direct, continuous communication with the countryside, allowing children to fully perceive the passing of time and changes in light.

The fairly extensive façades of the containment walls to the north of the building, which take shape and consistency according to the wood used for the formwork, will be made gentler by the presence of reddish colour climbing plants, successfully mitigating the powerful impression of the development, exalting its naturally majestic feel. 




Outside, the green areas will be characterised by autochthonous deciduous trees filled with aromas and colours to stimulate students to learn about the nature in which they live.

A "green classroom". Useful for directing specific training paths for the institute and hosting visits by other schools relating to studies, outside. A one-of-a-kind in our area, to complete the excellence of the schooling. A structure forming the landscape, which is a culture of Marche, of our beauty. The real culture, that which seeks to optimise the cultural asset, which in our case is the nature and the formation of the student's intellect.


Definitive and executive design: Arch. Andrea Fratoni


Designer of the definitive drawings tendered:

Arch. Francesca R. Mancini - Manager of the Public Works Sector in Folignano Local Council (AP)


Proceedings Manager:

Geom. Enrico Massi - Folignano Local Council (AP)


Tender commission:

Arch. Francesca R. Mancini, Arch. Caterina Margione and Arch. Antonella Stuzzica.


Value of works: €1,576,058.00  -           Days' work: approximately 177



New detached wooden family home - Pesaro (Subissati S.r.l.) Thu, 14 May 2015 00:00:00 +0100 Works for a wooden construction almost complete in Pesaro.

The building developed with a wooden Platform Frame structure stands on two floors above ground and a basement. The basement measures approximately 140 m2 with a reinforced concrete structures, whilst the two raised wooden floors respectively measure approximately 120 m2 for the ground floor and approximately 50 m2 for the first floor.

The structure is characterised by a cantilever structure and a pergola on the ground floor, whilst the first floor features a panoramic balcony.



The roof has been created from tiles with built-in photovoltaic system, whilst the external cladding is plaster created using the Celenit - Caparol cladding system.

The excellent thermal insulation afforded by the cladding will enable a high performance building in terms of its cladding.




Client: Private


Via Giuseppe Picciola, 3 - 61121 PESARO (PU)



Wooden structure for commercial business - Senigallia (AN) (Subissati S.r.l.) Fri, 24 Apr 2015 00:00:00 +0100 In about a month, all the works for which we are responsible as part of the development of a commercial building in Via Raffaello Sanzio at the corner with Via Cilea in Senigallia (AN), have been completed.




The structure, approximately 55 m2, features a contemporary architectonic language that distinguishes and characterises its urban context. The building has a roof that is inclined in the shape of a wing, beneath which the various volumes develop containing the various functions: bars, tobacconists, newsagents and services. The prospects differ for the different colours of the volumes and large windows making for very light interiors.




Client: private

Architectonic design: Arch. Daniele Girolimetti

Structural design: Dott. Ing. Andrea Montagna and the Subissati Technical Office

Works Management: Geom. Ivano Sbrollini and Arch. Daniele Girolimetti

Construction technology used: Platform Frame system






The works of a first functional segment of the works, which had entailed the consolidation of the access route to Azzurra Cave in the area of Cardeto, also envisaged works on the pathways.

Due to a series of design variants and related events and circumstances during the tender, the main works envisaged by the project have been carried out.  




The project envisages the development of a lamellar wood structure with reinforced flooring   along the path granting access to the beach front. Along the footpath, a new support wall has been built on the mountain side, some segments will be protected by creating a roofing on which a rooftop garden will be organised with the installation of earth-filled mattresses. At the central segment of the path, which matches with the central axis of the main wall, above the structure, mattresses will be installed with gravel to drain water that runs down the wall.

For safety reasons, during works for some aspects of the project, a helicopter will be used.




Total 100 (one hundred) consecutive calendar days.


Client: Ancona Council

Proceedings Manager: Ing. Maurizio Agostinelli

Geological works designer: Dott. Geol. Roberto Quattrini

Structural Designer: Ing. Roberto Ortolani

Safety Coordinator during design and execution: Geom. Gianandrea Palmucci


Completion of detached home - Senigallia (AN) (Subissati S.r.l.) Mon, 23 Mar 2015 00:00:00 +0100 Another detached family home has been completed in Senigallia in the province of Ancona.

The low energy consumption construction flaunts a contemporary, essential architecture, developing over three floors with a basement floor in reinforced concrete and two raised floors with a wooden support structure.

The structure has been developed using Platform Frame technology in which the ground floor has a surface area of approximately 130 m2 and the first floor approximately 30 m2 with large balconies. There are a great many areas on both the ground and first floors where shaded pergolas have been installed for a total of approximately 90 m2 to make best use of the outdoor space.




The building was developed amidst the "Parco Verde Azzurro" complex in località Cesanella di Senigallia, where building plots are currently still available for the construction of detached and semi-detached homes.


Client: Private


Architectonic design: Geom. Tiziano Tarsi


Structural design: Dott. Ing. Andrea Montagna and the Subissati Technical Office 


New port fishmongers opened - Senigallia (AN) (Subissati S.r.l.) Mon, 16 Mar 2015 00:00:00 +0100 Sunday 15 March 2015 saw the official opening of the new port fishmongers. A great time was had by all as the ceremony was attended not only by the authorities but also by a great many citizens; the new fishmongers is already open and operative.




It was a party for Senigallia, which enjoys a special relationship with its land, sea, port and fishing and the area requalification was made possible thanks to the important interventions carried out by the local administration.



The project was developed under the scope of the Gruppo di Azione Costiera Marche Nord, the entity established by the public and private partnership of which Senigallia Council is the promoting member. The local administration has implemented the local development plan envisaged by the European Fishing Fund 2007-2013, obtaining financing of 140 thousand euros for projects aiming to promote sustainable, lasting development of the coastline, in respect of the local culture and environment.

The project has been greatly appreciated for the particular care and attention our company paid to developing the end result.






Senigallia Council




Arch. Fabio M. Ceccarelli



Arch. Marco Ceccarelli

Arch. Valentina Trombini

Arch. Sonia Bernacconi

Arch. Sonia Bronzini


Proceedings Manager:

Geom. Silvano Simonetti, Manager for the Port Technical Area Office of Senigallia Council

Ing. Gianni Roccato, Manager of the Territory and Environment Technical Area of Senigallia Council



See the news of 09 October 2014 on the project presentation


See the news of 12 January 2015 on the assembly of the raised steel/wooden structures




Albergo di campagna Malatesta Maison - Pergola (PU) (Subissati S.r.l.) Thu, 05 Mar 2015 00:00:00 +0100 RESTRUCTURING PROJECT OF A COUNTRY HOME AND TRANSFORMATION INTO A COUNTRY HOUSE

Pergola, località Montaiate (PU).


Here presenting Malatesta Maison, in which our company took part in the construction with the wooden support structures of the floors and roofs.

Created to the wishes of Carlo, Claudia and Isabel to escape the hustle and bustle of city life and embark on a new life and way of life in a more relaxing atmosphere amidst the hills, Malatesta is a country house that has been restructured by the architect Michele Gambato, bringing a rural complex consisting of a main home, built from local stone in the late 1800s and two smaller buildings.

Now unusable for some time, the small complex of buildings comes back to life with a project that emphasises the great sense of belonging to the territory of items that had once played a key role in the countryside's economy, reinterpreting them in a contemporary key.



Thus the cladding of the buildings is reconstructed using the same local stone as the original country homes, the openings, which are larger than they were originally and underlined by a corten sheet frame, are instead arranged freely in a metaphysical play on filled areas and hollows.

The inside of the building has then been completely modified to meet the owners' needs: in the main building, a living area with two different heights occupies the central part, whilst the bedrooms and owners' residence are on the first floor, connected by a corridor over the double-height space; the service rooms have instead been installed in the basement area.




The two smaller buildings house other independent rooms and a small wellness area, providing guests with a different way of enjoying the landscape.




All buildings have been designed with a focus on sustainability, energy saving and seismic safety. The technological construction of the perimeter walls is 65 cm thick and consists of an external 30 cm layer of the original local stone, an 8 cm layer of insulation using Stiferite and a layer of support wall of 25 cm, as well as the necessary anti-seismic function, the floors and ceilings are in a wooden structure; this type of solution means that buildings do not need cooling during the summer and have minimal thermal dispersion during the winter. With the installation of photovoltaic panels and a heat pump in lieu of a condensation boiler, the buildings are also completely self-sufficient in energy terms.



Michele Gambato architect, mgark

via S.Biagio, 8

I - 35121 Padua - Italy



Pergola, località Montaiate 65, Pesaro e Urbino, Marche



Country House



Living surface area 670 m2

Total volume 2,960 m3

Lot surface area 10,000 m2